Vi sitter och förbereder workshops om beteende och kommunikation. Vi har slängt av oss coachhatten och arbetar på som vilka andra kollegor som helst. Vi pratar om våra likheter och olikheter och skrattar åt dem. Vi funderar även på vilka beteenden och ageranden som får oss att känna oss otåliga eller glada.

Efter en stund säger Jessica: – Jag  är ”röd” när jag lyssnar på alla vänner, familjen osv.  Jag vill höra poängen med storyn direkt,  jag vill komma direkt till storyns kärna. Men, tillägger hon,  när jag själv pratar vill jag gärna stå i centrum länge och göra långa utläggningar i storyn och känna att jag äger rummet, platsen och stunden.

Jag trivs bra då! Då är jag mest ”gul”

Veronica säger – jag känner så igen mig. Tror att jag är likadan. Fast jag kan nog också vara väldigt ”röd” när jag pratar.  – När jag vill komma framåt och nå ett resultat.  Så det skiftar väldigt fort. Det här gäller för oss båda, vi anpassar vårt agerande utifrån vad som ska uppnås.

Har du märkt att du kan bli irriterad på människor ibland? Det kan bero på att antingen är de väldigt lik dig själv, eller så har de något du inte har. En egenskap du innerst inne önskar dig mer av.

En del människor ”sågar” konceptet att förklara beteenden med ett par färger, de säger att man kategoriserar och sätter folk i fack.

Riktigt så enkelt är det inte.

Vi som arbetar med människors utveckling och har kunskap om underliggande orsaker och drivkrafter till varför människor agerar och beter sig som som de gör. Vi personligen gillar att ha färgkonceptet som ett underlag för reflektion och insiktsarbete.

En start på att förstå att alla inte ser på saken som en själv och att våra likheter för oss samman.

Våra olikheter får oss att utvecklas, det kan vara en början på en resa för personlig utveckling att börja reflektera om sig själv.

Hur är jag? Hur uppfattas jag?  Vem samarbetar jag bäst med och varför?

Aktivt lyssnande

När vi arbetar med gruppers teamutveckling eller som coacher då lyssnar vi mer än vi pratar.

Det innebär att vi behöver kunna ignorera våra egna inre tankar och fokusera fullt på personen som pratar, något som kräver både träning och självdisciplin.

Vi har aktivt lyssnande på en den andra personen, utan att lägga in egna värderingar eller komma med goda råd, är grundläggande i ett coachande ledarskap.

Det låter enkelt, men är lätt att glömma när vi sitter där med lösningen på problemet på tungspetsen. Då gäller det att sitta stilla, andas och vänta tills personen har talat klart. Det är ett aktivt lyssnande och en del i ett coachande ledarskap.

Våra tips för att hålla en bra dialog:

  • Döm inte personen utan ta reda på vad den menar
  • Ha tillit till andra
  • Lyssna, lyssna, lyssna

Behöver du bli bättre på aktivt lyssnande? Kontakta oss, vi kan träna dig i första hand!

Veronica & Jessica