”Värdeorden har hjälpt mig att hitta min genuinitet. De har fått mig att våga ta beslut som är grundade i mig. Utan mina värdeord hade jag inte vågat”
 
Orden kommer från en av deltagarna i vår kurs värdegrunder.
 
Att hitta sina värdeord är som att hitta sina livskoordinater. Livskoordinaterna leder dig genuint mot det du vill uppnå i ditt liv. När du börjar ta beslut och göra val utifrån dina unika koordinater leder du dig genuint och ärligt.
 
Du kan leva ditt liv utifrån en intention eller ännu hellre en begäran om hur din framtid ska kännas, upplevas och utformas av dig.
 
Jag har levt medvetet efter mina livskoordinater i många år. När jag blir osäker på ett förslag eller en idé går jag alltid till mina värdeord och stämmer av att förslag eller idén ligger i linje med min begäran om hur min framtid formar sig.
När jag tar beslut som inte är i samma ton som mina värdeord, tar det inte lång stund innan jag känner att jag tappar energi och kraft i sammanhanget.
 
En vän arbetade på ett kafé. En dag kom ägaren och berättade att de ska byta ut kaffemaskinen mot en automat som ger en kaffe latte genom ett  knapptryck. Ni vet det där kaffet som inte brukar ge en riktig kaffe-uppelvelse.
 
Min vän gjorde följande utifrån sina värdeord:
 
• Tog ned sin skylt kaffegaranti. ”Här gör vi gott kaffe blir du inte nöjd gör vi en ny”
• Skickade in sin uppsägning till ägaren.
• Startade egen verksamhet.
 
Ett ögonöppnande exempel på där de värdeord leder tydligt i en allt mer fragmenterad tillvaro där företag och ägare implementerar beslut och processer som vi hela tiden behöver förhålla oss till.
 
När du vet vad du behöver i arbetet, karriär eller i livet så blir det enklare att ta beslut göra val när du vet vad som är viktigt för dig. Värdeorden hjälper dig igenom kriser, beslut om att söka jobb, beslut i relationer och att  hitta kraften i dig.